I ženski klub stvara talente za velika djela... Malesija: Hvala ti, Budućnosti!

Vijesti // 2024-02-11

Budućnost je „stvorila“ velike crnogorske, jugoslovenske, evropske i svjetske igrače, najljepši grad na svijetu Podgorica sa ponosom zna da ima klub koji je kako sam, tako i preko svojih sinova pronosio slavu grada i države...

A od skora, Budućnost i Podgorica su na dobrom glasu zbog naših predivnih dama – „plavo – bijeli“ su postali klub koji „stvara“ talentovane fudbalerke, koje cijeni Evropa.

Ženska sekcija našeg kluba je pokrenuta ljeta 2018. godine (uz godinu dana pauze), sa mladim i talentovanim djevojkama od starta radi trener Dušan Globarević koji je praktično svoju cijelu karijeru posvetio damama, a čiji su plodovi rada očigledni.

Najbolji uslovi u zemlji koje nudi naš klub, kvalitetan rad i posvećenost, drugarski odnos i kada je dobro i kada je loše, profesionalizam, podizanje svijesti o ženskom fudbalu i – ŽFK Budućnost je definitivno na evropskoj mapi.

Primjer je 18-godišnja fudbalerka Tanja Malesija, koja je potpisala trogodišnji ugovor sa Dinamom iz Moskve u najvećem transferu iz crnogorske lige do sada.

Tanja je pravi primer jednog sportiste, a uz to je i odličan đak. Uvijek je ozbiljna na treningu, daje maksimum na terenu i sigurno je sve to uticalo da se prepozna njen talenat i da joj se omogući napredak“, rekao je Duško Globarević, koji je dodao...

Transfer direktno iz našeg fudbala u redove ruskog velikana je dokaz da se kod nas radi kvalitetno. Proveo sam najviše vremena sa Tanjom kao trener, ali svu treneri koji su radili sa njom su zaslužni za njen uspjeh. Tanja stvarno ima sve predispozicije da u narednom periodu pokaže da poziv Dinama nije slučajan, želim joj sve najbolje i vjerujem da će joj sljedeći korak biti još jača liga i ekipa“, jasan je Globarević.

Budućnost je i u prethodnom periodu bila odskočna daska za transfere mladih igračica, neke djevojke su preko klubova iz regiona dolazile do većih scena i klubova, a prelazak sjajne Tanje Malesije u Rusiju je definitivno najveći transfer crnogorskog ženskog fudbala.

Međutim, možda brzo svi zajedno budemo svjedoci jednog spektakularnog transfera – naša Maša Tomašević, 16-godišnja djevojka iz Podgorice, je na meti velikih svjetskih klubova. O talentu seniorske reprezentativke i kapitenke U17 selekcije Crne Gore se piše i priča danima...

To je potvrda da se radi dobro u našem klubu, pogotovo sa mladim fudbalerkama. Kao što znate, Mašu je UEFA uvrstila među 10 najperspektivnijih igračica Evrope, veliki Real Madrid prati njeno napredovanje... To je stvarno za Crnu Goru, naš klub, ali i mene kao mentora svih tih mladih djevojaka velika čast i svi zajedno možemo da budemo ponosni na sve to“, rekao je Globarević, koji ne želi da se klub, ali ni on kao trener zaustave na lovorikama slave...

Za mene su ove lijepe stvari samo podstrek da se još više potrudim za što bolje uslove, za napredak tih djevojčica. Pored našeg muškog tima i Omladinske škole, počelo je ozbiljno da se čuje za uspjehe ženske selekcije, jer niko ne može da ostane ravnodušan na Tanjin transfer ili na Mašin talenat. A budite sigurni, vrlo brzo će se čuti za djevojke kao što su Merdović, Drešaj, Balević...“, jasan je trener našeg ženskog tima.

A koliko sve te djevojke vole i cijene šta je Budućnost uradila za njih, svjedoče riječi Tanje Malesije. Kapitenka U19 reprezentacije i članica A selekcije Crne Gore nam se javila iz Antalije, gdje se nalazi na pripremama sa Dinamom iz Moskve.

Uprkos što je povrijeđena, potpisala je trogodišnji ugovor, dobila je njen broj 5, predstavljena je prelijepim videom kao prava zvijezda – sve to govori o Tanjinom talentu.

Želim da se zahvalim mojoj Budućnosti, timu u kom sam nakon tatine škole fudbala nastavila da se razvijam i razvila se u igračicu kakva jesam sada. Najviše bih voljela da se zahvalim i posebno spomenem mog trenera, Duška Globarevića, koji je bio uz mene i vodio me kroz fudbal još od moje 11. godine i koji me je naučio mnogo stvari što se tiče fudbala, a i života van terena“, rekla nam je Tanja, koja je sjajno ispraćena i od strane podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez mojih saigračica koje su svaki trening činile zanimljivijim i koje su me tjerale da naporno zajedno treniramo i prolazimo kroz svaku pobjedu ili poraz. Moja Budućnost, govorim da je moja i zauvijek će tako ostati, jer je to klub za koji se igra, gine i za koji se živi“, emotivno je završila Tanja Malesija.

A svi mi možemo samo da budemo ponosni na djevojke iz našeg kluba!